Събота, 17.03.2018
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Спазване на правилата

10 съвета за това как да шофирате по-ефективно

Начинът, по който шофирате, не е важен единствено за Вас, Вашето семейство и хората около Вас.
Той също така засяга и околната среда. Европейската петролна промишленост и Европейската комисия предлагат съвети за ефективно шофиране, с цел да Ви помогнат да намалите консумацията на гориво и да допринесете за по-чист и безопасен начин на живот. Надяваме се, че нашите съвети ще бъдат полезни за Вас.
1. Поддържайте автомобила си добре обслужван и проверявайте редовно нивото на маслото.
Правилно поддържаните автомобили могат да работят по-ефективно и да допринесат при намаляване на емисиите на CO2.
2. Всеки месец проверявайте налягането в гумите.
Гумите с по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво с до 4%.

Дигитални тахографи

Изискванията на Европейското законодателство за задължителното оборудване с дигитални тахографи, са регламентирани в Наредба № 12 за изискванията за задължителна употреба на контролните уреди за регистриране на данните за движението на автомобилите и работата на екипажите, както и функционалните и техническите изисквания към тях.
Видове карти, които ще се издават:
1. Персонална карта на водача задължителна при управление на МПС с монтиран дигитален тахограф;
2.Карта на превозвача – ще се издава на собственика на превозното средство по рег. Талон;
3. Контролна карта – ще се издава на служителите отговорни за контрола на пътя – ИА "АА", МВР и Главна инспекция по труда при Министерство но труда и социалните грижи;
4. Сервизна карта – на лицата на които е дадено удостоверение за мнтаж, монтаж и ремонт на цифрофи тахографи от одобрен тип, които са регистрирани по съответния ред от в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Управлението и лекарствата

Как медикаментите влияят на безопасното шофиране?Както алкохола, много медикаменти намаляват способността на водача да упражнява пълен контрол над превозното средство. Медикаментите имат различен ефект на човешкото настроение и поведение, в зависимост от вида употребявани медикаменти. Някои от ефектите на нелегалните лекарствени средства са посочени по-долу. Канабисът и хероинът - тези наркотични вещества могат да забавят времето за реакции необходимо на всеки човек, да изкривят усещането за скорост и...

Съвети за родители на водачи тинейджъри

Вашите деца тинейджъри ви умоляват от месеци да им разрешите да управляват. Те са преминали курс, притежават свидетелство за управление по управление и казват че са готови. Вие знаете, че вашето дете е отговорно и предпазливо и може да се справи със задачата да управлява моторно превозно средство. Но въпреки всичко вие смятате, че тази ситуация може да се промени когато вашето дете се сблъска с най-голямото предизвикателство - натиска на групата. Отношението на тинейджърите може да се промени веднага...

Водачите на автомобили и уязвимите участници в движението по пътищата

Управляващите автомобили
Всеки има право да пътува безопасно, независимо дали с автомобил, мотоциклет, велосипед, кон или пеш.
Водачите на автомобили трябва да проявяват допълнителна бдителност, за да избягват сблъсъци с уязвими участници в движението, защото един пешеходец, велосипедист, мотоциклетист или ездач винаги ще пострада по-лошо при един такъв инцидент.

Моите 10 правила за толерантност на пътя

Доброто поведение, учтивостта, уважението, търпението и разума... изглежда тези понятия се „изпаряват", когато седнем зад волана на автомобила си. Ето защо едно „стръкче" на добро поведение и толерантност, могат да направят нашите пътища по-безопасни и преди всичко да допринесат за намаляване на броя на произшествията и жетвите по нашите пътища.

Да си представим за момент:

  • автомобили, които никога не преминават на „червено" и винаги спазват правилата за предимство;
  • автомобили, които намаляват при приближаване към пешеходна пътека, автомобили, които оставят пешеходците да пресичат без да тичат „панически";
  • автомобили, които карат добре подредени в своята лента, без да „слаломират", между останалите автомобили;

Понякога това ни изглежда „утопия". Достатъчно е обаче да обърнем поглед извън нашите граници, за да остановим, че тези надежди могат да бъдат реалност.