Понеделник, 19.02.2018
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Правителството подготвя премахване на билбордовете от магистралите

09.12.2011

Да се забрани поставяне на рекламни съоръжения около магистрали и скоростни пътища. Това предвижда предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) проект на закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата. Подготвяните промени на закона предвиждат още билбордовете край пътища първи, втори и трети клас да се поставят на отстояние най-малко 8 метра , измерено хоризонтално от края на пътната настилка до целия габарит на рекламното съоръжение.

Въпросът с рекламните съоръжения около пътищата се обсъжда от дълго време. През август транспортния бранш настоя съоръженията да бъдат премахнати, защото разсейват шофьорите. Също така те изтъкнаха, че стълбовете, на които са поставени, са изключително опасни при сблъсък. Сред аргументите на министерството са, че на запад е абсолютно забранено в зоната на магистралата да има каквито и да било знаци, освен тези, които са по закона за движение по пътищата.

На кръгла маса, посветена на пътната безопасност по магистрала "Тракия" неотдавна, браншовата асоциация "Пътна безопасност" (ББАПБ) настоя съоръженията да бъдат премахнати изцяло или да бъдат преместени на разстояние поне 100 метра встрани от мантинелите. Според официалната статистика на МВР миналата година 11 души са загинали при сблъсък в крайпътно съоръжение, или това са 1.4% от жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2011 г. "В почти всички европейски страни няма билбордове по магистралите", каза председателя на Управителния съвет на асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов.

Към момента фирмите за външна реклама заплащат годишна държавна такса за поставяне на рекламни съоръжения на републиканската пътна мрежа, която се събира от агенция "Пътна инфраструктура". Тя варира 1000 до 1900 лв. без ДДС, в зависимост от размера на рекламното съоръжение и класа на пътя, на който се намира. Според Българската асоциация за външна реклама преместването на билбордовете по-навътре от ръба на настилката ще означава навлизане в частни терени, а все още няма диверсификация как ще става плащането в такива случаи.

Архив - Февруари

Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28