Понеделник, 19.02.2018
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Превозването на деца в автомобила без използване на специални задържащи устройства е опасно за здравето и живота им в случай на рязко спиране и особено при ПТП. Загиналите като пътници деца е около 60% от общия брой на загиналите у нас деца при пътнотранспортни произшествия. Рискът от смъртен случай по време на пътна злополука намалява с 90%, когато новороденото се превозва правилно. За деца между 3 и 4 години този процент е 60.

Пазете живота на децата си - използвайте специалните столчета за автомобил, съобразени с възрастта на вашето дете. Пазете и вашия живот - винаги поставяйте предпазния колан - ако не заради самите вас, то поне заради вашите деца. Родителите трябва да не забравят ролята си на водещ модел - децата се учат посредством имитиране и наблюдение на възрастните и започват да развиват умения за пътна безопасност много преди да достигнат училищна възраст. Деца чиито родители имат склонност към рисково поведение в движението развиват подобно съзнание и поведенчески модели, докато родителите, които се противопоставят на този вид поведение помагат на децата си да развиват поведение, което намалява рисковете и да осъзнаят необходимостта на нормите и отговорността при тяхното не спазване. Децата ви имат нужда от вас и кой, ако не вие може да им дадете добрия пример за правилно и безопасно пътуване.

 

ЕДНА СИГУРНА СЕДАЛКА ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ

Изборът на седалка, монтажът, поставяне на детето в нея и правилното закопчаване и затягане на предпазните колани може да отнеме известно време, но то съвсем не е загубено - става въпрос за здравето и живота на детето ви.

Никога не купувайте за детето си детска седалка с тенденция да я използвате и когато детето стане по-голямо. Обръщайте внимание на това, тя да отговаря на теглото на детето още от самото начало. На всяка седалка има стикер с указание за теглото и възрастта на децата, за които е предназначена. Трябва внимателно да четете и стриктно да спазвате инструкциите на производителя на вашето седалка. Те са написани конкретно за тази седалка и спазването им осигурява безопасно пътуване и защита по време на евентуален инцидент.

Съвременните седалки обхващат следните три основни групи деца:

Група / Tегло
Група 0
+ до 13 кг
Група 1
от 9 до 18 кг
Група 2+3
от 15 до 36 кг
Възрастдо около 15 месецаот 9 месеца до около 3,5 годиниот 3,5 години до около 12 години

 

Детските седалки са разработени, за да предпазват децата при евентуален сблъсък. Защитната функция зависи от правилното монтиране в автомобила независимо от качеството на детската седалка. Проучванията показват, че около 70 до 80% от притежателите на автомобили с малки деца монтират неправилно детската седалка, или пък я поставят в грешната посока.

Статистиката на произшествията показва, че децата са по-защитени в столче, закрепено с гръб към движението. Возете вашето дете с гръб към движението най-малко до едногодишна възраст.

Детските седалки са предназначени за монтаж върху автомобилните седалки, които са с лице към посоката на движение.
Никога не поставяйте дете под 13 годишна възраст на седалка, оборудвана с въздушна възглавница. При удар въздушната възглавница се разгъва с такава сила тя може сериозно да нарани, дори да убие детето.

Много от нещата за вашето дете можете да набавите дори и да са били вече употребявани - това е добрият вариант, защото повечето от тях се използват сравнително кратко. Преди да се възползвате от употребявана седалка задължително трябва да направите консултация със специалист за нейното техническо състояние и точното Ј предназначение.

ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ

  • водачът и всички пътници в автомобила трябва да са обезопасени. Не правете изключения - нито за възрастни, нито за деца и това ще ви спести неприятности, когато децата пораснат. Приучете децата да пътуват в седалка, обезопасени с колани. Когато са малки децата свикват бързо, заучават това правило и когато пораснат често сами подсещат възрастните;
  • никога не превозвайте детето без специално столче за автомобил! Абсолютно недопустимо и рисковано за живота на детето ви е превозването му на коленете на възрастен или изправено между седалките. Ударът на дете без предпазен колан при движение с 50 км/ч се равнява на падане от 10 метра височина;
  • когато някой свали предпазния си колан - спрете автомобила. Когато човек, независимо от възрастта не е обезопасен с предпазен колан, при внезапно спиране или удар той може рязко да се придвижи в купето на автомобила може и да нарани сериозно както себе си, така и останалите пътници;
  • покривайте детската седалка със светъл плат, когато напускате автомобила. Това ще предпази частите на столчето от нагряване. Проверявайте всеки път столчето, преди да поставите детето в него - да не е прекалено студено, топло или пък влажно. През лятото обръщайте особено внимание на металните части, които се нагряват до висока температура;
  • никога не обслужвайте бебето докато управлявате. Ако бебето плаче или трябва да му дадете вода, да го нахраните или просто да го успокоите, спрете автомобила, погрижете се за него и продължете пътуването, когато сте напълно готови затова;
  • никога не изваждайте детето от седалката и не разкопчавайте коланите докато пътувате;
  • по време на път никога не давайте на детето шишенце, близалка, сладолед на клечка и др. подобни. При евентуален инцидент такива предмети могат сериозно да наранят детето ви;
  • не превозвайте свободно в купето остри или тежки предмети. Приберете ги в багажника или в пътна чанта, или куфар.
  • през зимата, когато детето се нуждае от допълнителна завивка, поставете първо детето, закопчайте предпазните колани и тогава завийте детето - над коланите и над цялото столче.

Още
Road Safety Is No Accident